Дом на културата Искър

История

Софийският духов оркестър е създаден през 1951 г. от известния български музикант Сашо Михайлов – негов пръв и дългогодишен диригент.
Оркестърът отдавна се e утвърдил като най-представителния духов състав в България, с богата творческа история. Репертоарът му включва произведения от всички стилове и епохи – класическа, романтична, народна музика, оркестрации на произведения от 19 и 20 век. Някои от най-известните български композитори са писали произведения специално за този оркестър.
Съставът е носител на две първи награди от фестивалите в Успер – Швейцария и Шиклош – Унгария. Изкуството му е познато в Германия, Чехия, Австрия, Унгария, Швейцария, Словения и навсякъде получава възторжените овации на публиката и ласкавите отзиви на критиката.
Със Софийския духов оркестър работят известни имена от различни музикални жанрове – Людмил Ангелов, Теодосий Спасов, Борислав Йоцов, Христо Йоцов, Еделина Кънева, Катерина Тупарова, Марио Николов, Александър Мутафчийски, Йълдъз Ибрахимова, Мария Илиева, Поли Генова, Васил Петров, Миро, Орлин Павлов, Любо Киров, хор "Мистерията на българските гласове", трупата на Нешка Робева, квартет "Славей", ансамбъл "Чинари" и много други.
Традиционни са летните изяви на оркестъра в Борисовата градина в София и зимните концерти в зала "България". Съставът работи съвместно със Столичната община, Българското национално радио, Националната музикална академия "Проф.Панчо Владигеров", Европейския музикален фестивал, международния фестивал "Аполония" и др.
Софийският духов оркестър е носител на Почетния знак на Столичната община, "Кристална лира" – най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и "Златна монета" – награда на Съвета на европейската научна и културна общност.

Художествено ръководство

Юли Дамянов завършва Българската държавна консерватория със специалност "Оркестрово дирижиране” при проф.Константин Илиев.
Дългогодишен главен диригент на ДМТ "Стефан Македонски", където реализира премиерите на десетки оперни, оперетни заглавия и мюзикъли: "Цар и дърводелец” от Лорцинг, "Амал и нощните посетители” от К.Меноти, "Две сърца в ¾ такт” от Щолц, "Страната на усмивките” от Лехар, "Хубавата Елена” от Офенбах, "Виенска кръв” от Й.Щраус-син, "Херцогинята на Чикаго” и "Царицата на чардаша” от Калман, "Виктория и нейният хусар” от Абрахам, "Кабаре”, "La Cage aux Folles”, "Sugar” и др., произведения за деца, много концерти, значителна част от които представени и в чужбина.
Гостува на всички значими оркестри и музикални и оперни театри в страната, дирижирал е в цяла Европа, Русия и Япония. Репертоарът му включва още "Цигански барон”, "Прилепът”, "Графиня Марица”, "Веселата вдовица”, "Рита”, "Копринената стълба”, "Брачната полица”, "Моята прекрасна лейди” и много други.
Юли Дамянов е и композитор, автор е на "Missa catholica bulgarica”, мюзикъла "Рибарски свади” по Карло Голдони, детската опера–приказка "Случки драматични с образи комични” ("Клан–недоклан”), на много симфонични ("Цветница”,”Blues 13” и др.) и вокални ("Една звезда”, "Мъжки романс” и др.) произведения, носител на награди от конкурсите "7/8” и "Борис Христов”. Два пъти  носител на наградата "Кристална лира” на СБМТД.
От няколко години Юли Дамянов е диригент на СДО и последователно работи за поддържане на високото изпълнителско и интерпретационно ниво на оркестъра.

Васил Делиев завършва оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф.Панчо Владигеров" в класа на проф. Иван Вулпе и проф. Иван Бакалов и хорово дирижиране в класа на проф. Лилия Гюлева. Още като студент се изявява с академичния оркестър на НМА с програми от симфонични творби на Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуман, Шуберт, Чайковски, Дворжак, Владигеров и оперни произведения от Моцарт, Верди, Пучини и др.
Творческите търсения на Васил Делиев се простират в различни музикални стилове и жанрове. Автор е на много песни, произведения за деца, джаз, поп и рок-пиеси, аранжименти за различни оркестрови формации.
Печели редица награди от престижни фестивали и конкурси: "Мелодия на годината" за аранжимента на песента "Не съжалявайте"; втора награда на Международния фестивал "Златния Орфей" за песента "Пепеляшка"; второ място на конкурсите "Бургас и морето" и "Златна Месембрия"; втора награда за "Слънчева песен" от конкурса на Съюза на българските композитори "Сладкопойна чучулига"; трета награда от конкурса, организиран от фондация "Свети Георги" и Софийска филхармония за написване на симфонично произведение в размер 7/8; награда "Лирата на Орфей" за песента "Сънища от синьо"; първа награда от международния песенен фестивал "Viva la musica" в Испания за песента "Аmore e la musica".
Успешни са и изявите му като концертиращ пианист в България и Европа.
Успоредно с композиторската и изпълнителската си дейност, Васил Делиев дирижира Симфоничния оркестър на БНР в концертни изяви и записи и работи като аранжор на Биг-бенда на БНР.

Галерия

Условия за наемане

Софийският духов оркестър е състав с уникални възможности и богата програма. Високият професионализъм на музикантите, многожанровият репертоар и възможните различни по численост формации го правят желан гост на много събития по всякакъв повод – корпоративни и лични празници, презентации, тържества и др.
Цените се договарят за всяка проява поотделно, предвид вида на формацията и продължителността на концерта.
Телефони за контакт:
0879688188 – Евгения Михайлова
0897880837 – Лидия Игнатова
0894399989 – Ева Йончева